Dráha slnka okolo galaxie naspäť
Elipsovitá dráha slnka okolo stredu galaxie sa nazýva ekliptika. Spolu zo slnkom letí po tejto dráhe aj naša zem. Jeden obeh slnka sa nazýva slnečný alebo aj kozmický rok. Toto vedeli aj staroveké národy Mayov a Egypťanov. Z Egyptského kalendára sa vyvinul náš dnešný kalendár, ktorý pôvodne prebrali aj Rimania. Rok slnka rozdelili na dvanásť častí pomenovaných podla znamení zverokruhu. Jedno znamenie trvalo 2 160 rokov alebo 30° z výseče kruhu. Teraz sa nachádzame blízko roku nula - na začiatku nového kozmického roka.
  Keď bolo slnko na presne opačnej strane ekliptiky pred 12 960 rokmi (10 960 rokov pred Kristom) sa udiala velká potopa opisovaná v Biblii. V skutočnosti to nebol len sám Noe, ale aj niekoľko ďalších ľudí ktorý sa zachránili na niekoľkých lodiach a založili kultúru Egypta.
Galakticka draha
Dňa 21.12.2012 11 hodín a 11 minút sa začne rok vodnára, tzv nový slnečný rok ktorý prinesie veľké množstvo zmien
Pretnutie galaxie
Tento obrázok znázorňuje bod pretnutia stredu galaxie. Tento jeden moment prejde slnko s našou zemou z hornej polky galaxie do dolnej a dňa 21.12.2012 sa bude Zem nachádzať v oblasti s najvyššou hustotou hmotoy.